Leden

U bevindt zich in het professionele gedeelte van de website

24-jarige Christopher Lus is niet meer, begrafenis vindt morgen plaats

Twee weken na de plotse dood van Yzora Mertens (19) is ook haar vriend Christopher Lus (24) overleden. Bij beide overlijdens wijst alles in de richting van een overdosis. “Onze zoon kon niet leven met het verlies van zijn vriendin”, vertelt vader Peter Lus van meubelwinkel Prenuptia in Het Nieuwsblad.
“Met pijn in het hart moeten we jullie meedelen dat onze zoon Christopher Lus op 8 maart 2024 is overleden. Hij kon het verlies van zijn geliefde Yzora niet aan.” Met dat berichtje op Facebook deelden de ouders van Hasselaar Christopher Lus het trieste overlijden van hun 24-jarige zoon. De jongen stierf vermoedelijk aan een overdosis. “We hebben er alles aan gedaan om onze zoon te redden”, vertelt vader Peter. “Maar hij kreeg het verlies van zijn vriendin niet verwerkt.” De jongen stierf in Diest.

Dood in bed
Drie weken geleden, op dinsdag 8 februari, moest Christopher onverwacht afscheid nemen van zijn vriendin Yzora Mertens (19). De twee vormden ruim een jaar een koppel en woonden sinds kort samen in hun Hasselts appartementje. “Yzora is thuis overleden, in bed”, vertelt plusmama Valerie Vinamont. Het was Christopher die zijn vriendin ’s morgens dood langs zich vond. Toegesnelde hulpdiensten probeerden het meisje nog te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat.
“Ik heb mijn dochter veel te vroeg moeten afgeven”, vertelt een geëmotioneerde Miranda Vanschoonbeek, de mama van Yzora. Naar de doodsoorzaak van haar dochter heeft ze het raden. “Haar lichaam is overgebracht naar Leuven voor een autopsie, maar die resultaten kunnen blijkbaar nog maanden op zich laten wachten. Als kind nam Yzora wel medicatie voor het hart, maar ik weet niet of dat nu nog het geval was.”

Demonen

Omdat ze zo jong was en de doodsoorzaak niet onmiddellijk duidelijk was, openden politie en parket het draaiboek voor ongewone sterfgevallen. Uit de voorlopige onderzoeksresultaten van onder meer de wetsgeneesheer lijkt het ook bij haar om een overdosis te gaan, maar het is nog wachten op het toxicologisch verslag. Dat zou betekenen dat zowel Yzora als Christopher met dezelfde demonen vochten.
“Maar in België wordt een drugsverslaving niet als ziekte erkend”, zucht Peter Lus, die hemel en aarde heeft bewogen om zijn zoon te laten afkicken. “Alles deden wij om Christopher van drugs af te helpen, tot en met een collocatie opgelegd door de vrederechter. De politie in Hasselt heeft ons telkens fantastisch geholpen als we weer maar eens belden voor onze zoon. Maar wat baat dat als een psychiater je kind de volgende dag alweer naar huis stuurt? Omdat hij niet voldoende motivatie toonde om af te kicken.”

Zuid-Afrikaanse afkickkliniek

“Als ouder sta je machteloos in zo’n geval”, zegt Peter. “Uiteindelijk hebben we Christopher begin dit jaar samen met zijn broer naar een afkickkliniek in Zuid-Afrika gestuurd. Daar moest hij drie maanden blijven, maar hij miste zijn vriendin te hard. Na vier weken stond hij weer in België en zijn ze gaan samenwonen. Vandaag zijn Christopher en Yzora er allebei niet meer. Twee jonge levens die veel te vroeg geëindigd zijn.”
“Ze hadden nog zoveel plannen samen”, zucht Yzora’s mama Miranda. “Na hun verloving begin dit jaar wilden ze snel aan kindjes beginnen. Mijn dochter was gelukkig, ze straalde. Een dag voor haar dood is ze nog bij mij op bezoek geweest. Ze had net nieuw werk gevonden en stond te popelen om te kunnen beginnen. Een dag later was ze er niet meer. Hopelijk vinden ze nu samen rust.”

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn