Leden

U bevindt zich in het professionele gedeelte van de website

2022: Duitse meubelexport zakt met 6% tot ongeveer 8,4 miljard euro

De exportactiviteiten van de Duitse meubelindustrie hadden vorig jaar op veel afzetmarkten te lijden onder het zwakke consumentenklimaat. Volgens voorlopige onderzoeken van het Federaal Bureau voor de Statistiek daalde de meubelexport met 6% tot ongeveer 8,4 miljard euro. Fabrikanten van gestoffeerd meubilair noteerden de grootste dalingen met een verlies van 10%, gevolgd door producenten van keukenmeubilair en woon-, eet- en slaapkamermeubels (beide divisies daalden elk met 9,5%), zo meldt Möbelmarkt.

‘Onze fabrikanten opereren internationaal nog steeds in een moeilijke marktomgeving, die wordt gekenmerkt door consumentenweigering om te kopen en de vertraging in de nieuwbouw van woningen’, meldt Jan Kurth, directeur van de Duitse meubelindustrieverenigingen (VDM/VHK).

Slabakkende eoconomie

In de meeste Europese landen daalde de omzet van Duitse meubelfabrikanten vorig jaar door hoge inflatie, verminderde koopkracht en afnemende bouwactiviteit. In de belangrijkste afzetmarkt, Frankrijk, lag de meubelomzet met 1,3 miljard euro 4,5% lager dan vorig jaar. Terwijl Zwitserland op de tweede plaats slechts een beheersbare daling van -0,3% kende, noteerden Oostenrijk (-11,6%), Nederland (-7,4%), het Verenigd Koninkrijk (-11,3%) %) en België (-7,5%) aanzienlijke verliezen. De stijging van de Duitse meubelexport naar Italië is met +2,3% bemoedigend te noemen.

Ook buiten EU negatieve impact

De exportmarkten buiten Europa ontwikkelden zich ongelijkmatig. De Duitse meubelexport naar de VS, de belangrijkste niet-Europese afzetmarkt, daalde met 10,6%. Ook werd er minder meubilair naar China geëxporteerd (-0,5%). Daarentegen steeg de vraag in de Perzische Golf scherp. Dit resulteerde in een stijging van bijna 96% in de export naar de Verenigde Arabische Emiraten. Het traditionele knooppunt voor het hele Nabije en Midden-Oosten kende veruit het hoogste stijgingspercentage van de belangrijkste buitenlandse markten van de Duitse meubelindustrie. De export ligt echter nog steeds op een laag niveau met 65 miljoen euro. De export naar Saoedi-Arabië steeg met 2,6%. Opvallend, gezien de politieke en economische openheid van het land.

Polen belangrijkste importland

Het industriële exportquotum – dit is het aandeel van de goederen die rechtstreeks naar het buitenland worden geleverd door binnenlandse meubelfabrikanten in de totale omzet van de sector – bleef vorig jaar vrijwel onveranderd op 33,4%. De huidige marktzwakte had vorig jaar ook een sterke impact op de meubelimport naar Duitsland. Volgens officiële statistieken daalde de import met bijna 18% tot ongeveer 9 miljard euro. Polen blijft het belangrijkste aanvoerland – ondanks een daling van de leveringen met 4% tot net geen 2,9 miljard euro. Ongeveer 32% van al het meubilair dat in Duitsland wordt geïmporteerd, komt momenteel uit het oostelijke buurland. Met een daling van 31,5% naar 2,2 miljard euro kenden de leveringen uit het tweede geplaatste China een bovengemiddelde daling. Ook werd er minder meubilair geïmporteerd uit Italië (-17,5%), Turkije (-4%), Roemenië (-12%) en Nederland (-24%).

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn