Leden

U bevindt zich in het professionele gedeelte van de website

13 inzichten resultaten onderzoek gebruik sociale media bij jongeren

Belgen zijn fervente gebruikers van sociale media

Onder Belgen van 16 tot 39 jaar springt Instagram eruit als het meest populaire socialemediaplatform, met 69,6% die het minstens dagelijks gebruiken. WhatsApp volgt dichtbij met 69,4%. Facebook (67,1% dagelijks gebruik), Messenger (59,1% dagelijks gebruik) en YouTube (58,1% dagelijks gebruik) maken de top vijf compleet.

Op Instagram gebruiken frequente gebruikers voornamelijk de Instagram-feed (79,8% dagelijks gebruik) en Instagram-verhalen (74,8% dagelijks gebruik). De populariteit van Instagram Reels is gestegen naar 60,2% onder dagelijkse gebruikers, een stijging vanaf 54,3% in 2023. Opvallend is dat Instagram ook als berichtenplatform functioneert, vooral onder jongere demografieën (66,1% dagelijks gebruik onder 16-24-jarigen).

YouTube komt naar voren als het meest gebruikte platform in het algemeen, waarbij 93,2% van de Belgen het minstens maandelijks gebruikt, gevolgd door WhatsApp (90,5%), Facebook (86,6%), Messenger (84,3%) en Instagram (83,8%). Hoewel de meeste mainstream sociale media platforms een daling in gebruik ervaren, is het tegenovergestelde waar voor TikTok.

13 inzichten uit het onderzoek

 1. Populariteit van platforms: Instagram is het populairst met 94,2% gebruik en 81,4% dagelijks gebruik. TikTok volgt met een dagelijkse gebruiksrate van 70,4%.
 2. Geslachtsspecifiek gebruik: Jonge vrouwen gebruiken vaker en intensiever platforms zoals Instagram en TikTok vergeleken met mannen van dezelfde leeftijd.
 3. Gebruik onder jongere tieners: 79,1% van de 16- tot 18-jarigen gebruikt dagelijks TikTok, een sterke groei in deze groep.
 4. Zorgen over sociale media gebruik: Er is toenemende bezorgdheid over het eigen gebruik van sociale media, wat leidt tot acties zoals het verwijderen van apps en het uitschakelen van meldingen.
 5. Interactie met merken: 70,3% van de 16- tot 24-jarigen volgt merken op Instagram.
 6. Influencer impact: 33,7% van de jongeren heeft producten gekocht door aanbevelingen van influencers.
 7. Podcast invloed: Podcasts zijn effectief in het introduceren van nieuwe merken en producten.
 8. Reclametolerantie en betaalbereidheid: Slechts 18,3% van de jongeren zou betalen voor een advertentievrije ervaring op sociale media.
 9. Virtuele influencers: Er bestaat scepsis over de authenticiteit van virtuele influencers.
 10. Demografische verschillen: Vrouwen gebruiken sociale media intensiever dan mannen.
 11. Zelfregulatie van gebruik: 26,8% van de respondenten heeft notificaties uitgeschakeld.
 12. YouTube gebruik: YouTube is vooral populair onder jonge mannen.
 13. Afname facebook populariteit: Vooral jongere gebruikers gebruiken Facebook minder.

Motivaties achter het gebruik van sociale media

Sociale mediaplatforms zoals TikTok, YouTube en Instagram zijn geliefd voor entertainment en ontspanning, vooral onder jongere leeftijdsgroepen. WhatsApp en Messenger zijn populaire keuzes voor alle leeftijdsgroepen om in contact te blijven met vrienden en familie. Instagram is geëvolueerd van een platform voor het delen van foto’s en verhalen onder jongeren tot een prominent berichtentool.

Instagram en TikTok dienen als bronnen om op de hoogte te blijven van de activiteiten van influencers, beroemdheden en atleten. YouTube komt naar voren als een significant platform voor leren over alle leeftijdsgroepen. Instagram en Pinterest worden veel gebruikt om inspiratie op te doen. Het bijhouden van het nieuws is geen prominente reden voor het gebruik van sociale media-apps, maar Facebook, Instagram en Twitter dienen als belangrijkste bronnen hiervoor.

LinkedIn wordt voornamelijk gebruikt voor werkgerelateerde doeleinden. Instagram is het favoriete platform voor het plaatsen van updates, foto’s en video’s. Meer dan de helft van de gebruikers van sociale media gebruikt ten minste soms filters bij het plaatsen van een foto of video. Een vijfde van de jongeren gebruikt altijd filters.

Advies voor merken, organisaties en bedrijven

 • Focus op visuele en trendgevoelige content: Investeer in sterke visuele content op Instagram en creatieve content op TikTok.
 • Benut de invloed van influencers: Werk samen met authentieke influencers die resoneren met je doelgroep.
 • Ontdek podcast (advertising): Overweeg investeringen in podcast (advertenties).
 • Blijf alert op trends: Wees op de hoogte van veranderingen en nieuwe opkomende platforms.

Wat is de SMI Barometer?

De SMI Barometer is een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat kijkt naar het gebruik en de waardering van sociale media en influencer marketing door Belgen. Het onderzoek verzamelt gegevens van 4.516 Belgen tussen 16 en 39 jaar door middel van een grote online enquête, diepte-interviews en gesprekken met experts. Hiermee krijgen we een compleet beeld van de huidige trends en voorkeuren.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn